Çubuk Turşuları Hazırlanışı ve Kurulumu Önceliği Taze Ürünler

Turşu kurulacak sebze ve meyvelerin içindekiler aynı olup, sadece bekleme ve olgunlaşma süreleri değişebilir. Bu süreçte birçok farklı işlemden geçer.

Çubuk turşuları hazırlanışı aşamasında makbulü taze olması

Çubuk Salatalık Turşuları Hazırlanışı: Makbulü, Çubuk bölgesinden topladığınız doğal salatalıklardan olan 3 kilo kadar küçük boy körpe salatalık yıkanır, iğne ile birkaç yerinden delinir. Kavanoz ya da bidona yerleştirilen salatalıkların aralarına ayıklanmış sarımsak, 4-5 adet “tane” karabiber, 4-5 adet nohut, en üste üç dört dal dereotu ve 3-4 adet defne yaprağı konur. Turşunun acı olması istenirse bir miktar küçük acı biber (cin biber) ilave edilir. Üç litre klorsuz su, bir orta boy çay bardağı kaya tuzu, bir kahve fincanı sirke, salatalıkların erimesi için bir nohut tanesi büyüklüğünde limon tuzu ile hazırlanan karışım kavanoza ilave edilir. Kapağı sıkıca kapatılan kavanoz serin ve karanlık bir yerde yaklaşık bir ay bırakılarak turşunun olgunlaşması beklenir. Not: Ölçü beş litrelik kavanoz içindir.

Ezme Turşu Hazırlanışı: Olgun domatesler rendelenir ya da küçük doğranır; içine ince kıyılmış sivri yeşilbiber, ince kıyılmış maydanoz, küçük doğranmış sarımsak ve yeteri kadar tuz konulup karıştırılarak kavanoza konur, kapağı sıkıca kapatılarak serin bir yerde saklanır.

Lahana Turşusu Hazırlanışı: Kesilip ayrılan lahanalar tuzlu su da bir gün bekletilir, ertesi gün suyu süzülerek büyük parçalar küçültülür. Aralarına dilimlenmiş havuç, salçalık biber ve sarımsak konularak sirke ve su ilave edilir.

Kelek Turşusu Hazırlanışı: Kelekler yıkanır, kabukları aralıklı olarak soyulur ve içleri çıkarılır. Kelekler bütün olarak konulabildiği gibi ikiye ya da dörde bölünerek de konulabilir. Dolma kelek turşusu yapılacaksa içleri doldurularak kavanoza yerleştirilir. Turşu işlem basamakları aynen uygulanır.

Patlıcan Turşusu Hazırlanışı: İçi sebze dolgulu patlıcan turşusu Hazırlanışı: Patlıcanlar kabukları soyulmadan ya da tamamı soyularak turşu yapılır. Soyulmadan yapılan şeklinde patlıcanların sapları kesilir, bütün olarak kaynayan suda dört-beş dakika bekletilerek alınır ve soğumaya bırakılır. Bir tarafından boyuna kesilerek içleri doldurulur maydanoz yapraklarıyla bağlanarak kavanoza dizilir, diğer turşu işlem basamakları uygulanır. Soyulmuş patlıcan turşusu yaparken patlıcanlar haşlanmaz tuzlu suda bir gün bekletilerek süzülür, boyuna kesilerek diğer işlemler aynen uygulanır.

Çubuk turşuları hazırlanışı içerisindeki dolgu malzemeleri

Dolma – İçli Turşuların Hazırlanışı: Dolma turşu; lahana, kelek, patlıcan, dolma biberi, yeşil domates gibi sebzelerden yapılabilmektedir. İç olarak, ince kıyılmış kırmızı salçalık biber, yeşil sivri biber, maydanoz, domates ve sarımsak karışımı hazırlanarak sebzeler doldurulur ve kavanoza düzgün bir şekilde yerleştirilir, turşu işlem basamakları aynen uygulanır.

Çubuk Turşuları hazırlanışı için Karışık Türlü Turşu: Karışık turşu genellikle salatalık, kırmızı ve yeşilbiber, yeşil domatesle yapıldığı gibi, bu çeşitlere arzu edilirse lahana, kelek, patlıcan, havuç gibi sebzelerde eklenebilir. Karışık turşu sebzeler doğranarak yapıldığı gibi bütün olarak da yapılmaktadır.

Fasulye Turşusu Hazırlanışı: Taze fasulyelerin uçları alınarak kaynayan suda iki-üç dakika bekletilir ve çıkarılır, üzerine soğuk su gezdirilerek suyu süzülür. Kavanoza dik olarak yerleştirilen fasulyelerin aralarına soyulmuş sarımsak, arzuya göre limon dilimleri konulur. Üzerine üzüm sirkesi, kaya tuzu ve su ile hazırlanmış karışım dökülür. Serin ve güneş almayan yerde bekletilir.

Sarımsak Turşusu Hazırlanışı: Tercihen iri dişli sarımsakların kabuğu soyulur ve yıkandıktan sonra kavanoza doldurulur. Üzerine iri tuz, limon tuzu ve su ilave edilerek kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve olgunlaşmaya bırakılır.

Çubuk turşuları hazırlanışı meyvelerin ham olması gereklidir

MEYVE TURŞULARI

Çağla Turşusu Hazırlanışı: Tam olgunlaşmamış ilçede üretilen ham çağlalar yıkanarak kavanoza doldurulur. Turşu suyu hazırlanır ve beklemeye bırakılır.

Armut Turşusu Hazırlanışı: Tam olgunlaşmamış Ankara cinsi armutlar yıkanarak birkaç yerinden iğnelenir ve kavanoza dizilir, diğer işlem basamakları uygulanır.

Erik Turşusu Hazırlanışı: Tam olgunlaşmamış ilçede üretilen ham erikler yıkanarak kavanoza doldurulur. Turşu suyu hazırlanır ve beklemeye bırakılır.

cubuk Tursulari Hazırlanis ve Kurulumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir