Yeşil Altını Keşfet

Meşhur Çubuk turşusunun tadını yiyenler bilir. Yemeyenler ise bu lezzeti keşfetmek için her yıl Eylül ayında yapılan Çubuk Turşu Festivali’ne mutlaka katılmalı.

Turşu limonla mı daha iyi olur yoksa sirkeyle mi sorusuna ben ilk kez rahmetli Adile Naşit’le Münir Özkul’un filminde rastladım. Çünkü biz Çubukluların turşusu hem sirke hem de limon içerir.

Filme konu olmuş bu soruya gelecek olursak…

Muhteşem çubuk turşusunun tadı ne sirkeden ne de limondan. Yapıldığı yerin havasından suyundan der büyüklerimiz. Latifesi bir yana tadanların vazgeçemediği bu turşunun içinde başka hangi malzemeler var, sağlık açısından bizi nasıl etkiliyor biraz anlatalım.

Çubuk turşusunun içerisinde 7 çeşit malzeme bulunmaktadır. Tuz, karabiber, defneyaprağı, dereotu, limon tuzu, üzüm sirkesi ve sarımsak. Çubuk’un yerlilerinin yabancılık çekmediği ama ilk defa duyanların biraz şaşırmış olabileceği bir birliktelik. İçerik oldukça zengin. Baharat sevenler için de güzel bir karışım. Hazır değinmişken malzemelerin faydalarından da bahsedelim.

Sarımsak: dinç tutar, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Karabiber: öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Defneyaprağı:  cildi gençleştirir, kırışıklığı azaltır.

Dereotu: sindirimi kolaylaştırır, ağız kokusunu önler.

Üzüm sirkesi: tokluk hissi verir, mikropları öldürür.

Limon tuzu/ limon: vücut direncini artırır, hastalıklara karşı korur.

Besinleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden olan tuzlama yöntemi ile turşu hayatımıza girmiş ve günümüze dek sofralarımızda yerini almıştır.

Tuzlama ile besinler iyi saklanabilse de tuz miktarı fazla olduğu için tüketimde dikkat edilmesi gereken noktalar var. Kişide özellikle böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, mide rahatsızlığı gibi durumlar varsa turşu tüketmemek ya da beslenme uzmanına danışarak tüketmek önem arz ediyor. Sağlıklı bireylerin ise turşuyu sofralarına koymadan önce saf sudan geçirmeleri ya da tüketmeden önce suda bekletmek, tuzun zararlarından onları koruyacaktır. Çünkü tuz, ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde vücutta şişlik, tansiyonda yükselme, midede yanma, aşırı susama hissi oluşturan bir maddedir.

Genel olarak bakıldığında bu turşunun diğer turşulardan farklı olduğunu görüyoruz. Tuz oranı fazla olmasına rağmen vücuda faydalı malzemeler de içeriyor. Bu noktada hatırlatmam gereken bir konu var. Her ne kadar faydalarını ve zararlarını kısaca anlatmış olsak da her bireyin sahip olduğu hastalık ve kullandığı ilaçlar farklıdır. Bu yüzden beslenmede neyi ne kadar tüketmek gerektiği kişiye özel ayarlanmalı. Bireyler bu tarz besinleri tüketirken mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalı. Sağlıklı ve keyifli günler dilerim. Yazar: Dyt. Kübra Nokta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir