Ankara Çubuk Turşusu Çok Zahmetli Olduğu İçin Lezizdir

Ankara Çubuk turşusu piyasada satılan ve tüketilen her turşu gibi bir turşu değildir. Yedikçe yiyesiniz gelir. Yaz kış bu lezzeti ararsınız.

Ankara Çubuk Turşusu Kendini Ağızda Hissettirir

Ankara Çubuk Turşularında etiketin üzerinde “ÇUBUK USULÜ” olan değil, adresi Çubuk’ta yapılanı tercih edin. Hemen hemen tüm damak tadına uygundur. Yedikçe yiyesiniz gelir. Yaz kış bu lezzeti ararsınız. Bu tüketiciler tarafından da kanıtlanmıştır.

Ankara Çubuk turşusu her şeyiyle zahmetlidir

Piyasada satılan turşuların çoğunun “ Çubuk Turşusu ” adı altında satılıyor olması nedeniyle Çubuk Belediyesinin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü (TPE)  Marka Daire Başkanlığının Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre coğrafi marka almış ve turşunun standartları belirlenmiştir. Çubuk Belediyesinin bildirisine göre “ 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. Maddesi gereğince, Çubuk Turşusu tescil edilmiştir. Kararın yürürlüğe gitmesinden sonra Çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi tarafından belirlenen standartlar ölçüsünde izin alması gerekmektedir.

TPE’nin kararına göre, Çubuk Turşusu’nun ürün tanıtımı, “ Çubuk platosundan (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yerleştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana ve patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile geleneksel özelliği ise “ defneyaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olması ” biçiminde tanımlanmıştır.

ankara cubuk tursusu hanimlardan cubuk tursu kurulumu

Ankara Çubuk Turşusuna turşu sevenlerden samimi gerçek yapılan yorumlar

Ankara Çubuk Turşusu tabii ki en çok Çubuk ilçemizde bulunan yiyecek.

Ev yapımı olan insanda bağımlılık yapabilecek kadar tehlikelidir. Sol tarafta görünce yine bir hoş oldum, özledim ya hu onu yapan elleri özledim yanında gelen sıcacık kıtır gözlemeleri özledim o sofraya birlikte oturduğum insanları özledim. Neyse ne diyorduk turşuda gelinen son noktadır. Ev yapımı bulamayanlar lafım size, Eylül gibi Çubuk’ta festival olur. Çubuk Turşusu arayanlar bu turşuyu büyük marketlerde bulamazsınız. Talep çok olduğu için hemen tükenir. Yapımı zahmetlidir, o yüzden tadı bu kadar güzeldir.

İzmir’de koca süpermarketlerde bulunmayan turşu. Olsa da fırından yeni çıkmış mis gibi ekmekle kütür kütür yesek.

Direkt Çubuk’tan alınanları turşuya olan bakış açınızı değiştirebilecek lezzette olan dehşet yiyecek. Bitirdiğim kavanozu yiyeceğim neredeyse, öyle lezzetli.

Ankara Çankaya’dan yola çıkıp arabayla ortalama bir saatte vardığım Çubuk’tan aldığım enfes lezzet. Sırf turşu almak için insan o yolu gider mi? gider…

İlk duyulduğunda şekil itibariyle bu ismi aldığını düşündüren, Ankara’nın Çubuk ilçesine özgü turşu.

Yemeye doyulamayan, az sarımsaklı, çıtır çıtır 8-10 cm.lik parlak kornişon değil hıyarlardan yapılmış turşudur. “Ankara Çubuk Turşusu” diye de bilinir.

Son günlerimin orgazmik yiyeceği. Tabi nutella, Uludağ gazoz’la orgazm olan bünyelere ters gelebilir. Ama hakikaten bugün yerken kendimden geçmişim.

Turşu diye yazılır, Çubuk diye okunur.

Bir şeyi meşhur olacak kadar Ankara’dan uzak olan Çubuk’un leziz besin kaynağı. Ankara Çubuk’u kapsar. Demek ki Ankara’nın da turşusu meşhurdur.

Çubuk’ta yetişen kütür kütür salatalıklardan, sadece tuzlu suyla kurulur. Olağanüstü güzeldir, etin yanında veya salatalara doğranılarak da tüketilebilir. Çok güzel olduğunu söylemiş miydim?

Turşuların kralıdır. Kaya tuzu ile kurulur. Tadı asla zehir gibi tuzlu olmaz. Yedikten sonra ağzınızda tuzlu tat değil, mis gibi tursu tadı kalır. Hafif acılı olanı makbul dur.

Salatalık ailesinin her turşu çeşidini tatmış biri olarak söyleyebilirim ki; adını şu an sözlükte öğrendiğim ve hayatımda tattığım en iyi turşu olmuştur kendileri.

Ankara’ya iş için giden çalışma arkadaşımız getirmiş yanında 2,3 litrelik kapaklı şeffaf bidonda. Oturduk yedik 3 kişi. 5 dakikada falan bitti. 50-60 tane salatalık. Hayır rahatsız da etmiyor, yedikçe istiyorsun.

Lezzetinin büyük bir bölümünü, kurulurken içine konulan otlardan alan turşudur.

İstanbul’da nereden bulabiliriz acaba? Diye sormak istediğim turşu. Ancak bu turşuyu en güzeli gerçek yerinden almak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir