Çubuk Turşusu Yapımı ve Yöresel Turşunun Özelliği

Çubuk turşusu yapımı için hanımlar meyve ve sebzelerin turşusu kurulumunu hem anlattı, hem de görsel olarak tarif etti.

Çubuk turşusu nelerden ve nasıl yapılır?

Turşunun vazgeçilmezleri arasında salatalık, sarımsak, ezme, acur ile içinde biberinden lahanasına, kelek ten yeşil domatese kadar farklı çeşitleri barındıran türlü geliyor.

Çubuk turşusu için önemli püf noktası

En önemli özelliklerin başında içindeki malzemelerin organik ve doğal ürün olmasıdır. İlçede bir grup ev hanımı, turşu severler için evlerinde doğal organik kendi ürünlerinden hazırladıkları turşuları hazırladı.

Ticari turşu yapımında öncelikle bölgede yetiştirilen salatalıklar dikkatlice toplanarak işletmelerde eleklerden geçirilir ve çeşitli boylarda ayrılır. 0, 1, 2, 3 olarak numaralandırılan salatalıklar yıkama makinelerinde yıkanıp iğnelenerek bidon ya da tenekelere doldurulur. Üzerine su, tuz, sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, dereotu, acı biber, ve sirke ilave edilir. Oda sıcaklığında yaklaşık bir ay kadar bekletilen turşu yenme hazır hale gelir. Turşu kurulumunda önemli bir ayrıntıda fermantasyon yöntemi, turşuyu koyacağınız yerin ve havanın etkisi büyük olur. Dikkat edin paranız ziyan emekleriniz boşa çıkmasın. Şimdiden afiyet olsun.

Hanımlardan Çubuk Turşusu Yapımı ve Püf Noktaları

Önceleri ticari olarak yalnız salatalık turşusu yapılırken günümüzde armut, kırmızı pancar, kiraz, koruk, yumurta, kozalak, karnabahar, brokoli, kelek, fasulye, lahana, biber ve içi yapılmaktadır. Çubuk turşusunun yörede yetişen taze sebzelerden yapılıyor olması ve yapımında doğal olmayan katkı maddesi kullanılmaması nedeniyle sağlıklı ve lezzetli olması ününü artırmaktadır. Türkiye ve Osmanlı sofralarının geleneksel lezzeti turşu; sebze ve meyvelerin belirli tuz konsantrasyonlu salamura veya kendi öz suları içinde laktik asit bakterileri ile fermantasyona uğratılmaları. Bunun sonucunda oluşan laktik asit in ve ortamdaki tuzun koruyucu etkisi ile, uzun süre dayanıklılık kazanan bir ürün oluşmaktadır. Turşu üretiminin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Ancak turşu üretimine ne zaman başlandığı hakkında elimizde bir belge yoktur. İnsanların sirke veya tuzu tanımalarından sonra turşu üretimine başlamış olmaları kabul edilebilir. Buda şunu gösteriyor ki atalarımız teknoloji olmadan önce ürünleri doğal bir şekilde tüketiliyordu.

cubuk tursusu yapimi hanimlardan tursu kurulumu

Çubuklu hanımlardan Çubuk turşusu yapılış, kurulum ve anlatımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir