Çubuk Turşusu İçin Merak Edilenler

Çubuk Turşularının güvenilir online satış sitemizden güvenli bir alış veriş yapmanıza olanak sağlıyoruz.

Turşularımızın içerisinde bulunan doğal maddeler: Kaya Tuzu, Üzüm Sirkesi, Doğal Kaynak Suyu, Biberiye, Defne Yaprağı, Dereotu, Limon Tuzu, Sarımsak, Tane Karabiber

Çubuk’ta Tarım Bakanlığı tarafından onaylı üretim izni olan ve sürekli denetlenen hijyenik temiz koşullarda imalat ettiğimiz turşularımızı, yine Tarım Bakanlığından onaylı pet şişelerde satışa sunulan, ürünlerimizde hiç bir katkı maddesi yoktur. Ürünlerimiz tamamen sağlıklı ve doğaldır. Fabrikasyon olmayıp, her ailenin kendi bahçesinden üretip evinde kurduğu Çubuk Turşularını gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Turşunuzu açtıktan sonra serin bir yerde muhafaza ediniz. Doğal ürünlerin salgı üretmesinden kaynaklanan (barlanma+sünme+beyazlama) gibi özelliklerin olması tamamen doğaldır. Üzerindeki oluşan maddeyi alarak tüketmeye devam edebilirsiniz.

Başkent Ankara’nın Çubuk ilçesinde yapılan turşularının tanınması Çubuk ilçe belediyesi sayesinde olmuş ve neticesinde markalaşmıştır. Yapılan başvuru neticesinde değerlendirmeler yapılmış ve resmi gazetede yayımlanmıştır. Burada Çubuk belediyesinin katkısı çok büyüktür. O yüzden bu turşunun coğrafi marka adını almış oldu. Bu saatten sonra çubuk markası adı altında satılacak turşu ürünleri, çubuk belediyesinin belirleyeceği standartlar oranında onay alınması gerekir.

Çubuk turşusu; Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmi gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması üstüne çubuk turşusu coğrafi marka adını almıştır. Artık çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesinden belirlenen standartlar oranında izin alması gerekmektedir.

Türk Patenti Enstitüsü kararına yönelik, çubuk turşusunun ürün tanıtımı, “Çubuğun ilçe ve köylerinde organik tarım şeklinde yetiştirilen (salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) ve sıkı dokularından ötürü körpe şekilde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir ” diye açıklandı.

Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise defneyaprağının ve dereotunun kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (en çok 2 yıl) olması şeklinde tanımlandı.

ANKARA ÇUBUK TURŞUSU MALZEMELERİ:

  1. 20 diş kadar sarımsak
  2. 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  3. 1 çay bardağı kaya tuzu
  4. 1,5 kilo küçük salatalık
  5. 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  6. 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  7. 2 tane defneyaprağı
  8. Yarım demet dereotu ve sapı

ANKARA ÇUBUK TURŞUSU YAPIMI için öncelikli olarak salatalıkların belirli yerlerinde delikler açtıktan sonra kavanozun içine düzenli şekilde yerleştiriyoruz. İlk sırayı dizdikten sonra, kabuklarını soyduğumuz sarımsakların yarısını üzerine hafifçe ilave ediyoruz. Limon tuzunun yarısın katıyor ve tane biberlerin yarısını da ekliyoruz. Çubuk ilçesinde ikamet eden insanlar, genellikle kalın saplı dereotunun kokusu sebebiyle kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Kokusunun çıkması amacıyla defneyaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne kullanmamaya özen göstermeliyiz. Sadece 2 yaprak yeterli olacak şekilde ve kaya tuzunun yarısını koyuyoruz. Üzerine aynı şekilde salatalıkları dizmeye devam ediyoruz ve geri kalan malzemelerimizi tuz, limontuzu, defneyaprağı, karabiber ve saplarıyla beraber dereotunu da ekliyoruz. Maden suyunu muhakkak kullanmak gerekir. Nedeni ise bölgenin suyu fazla sert ve mineralli olması nedeniyle, daha iyi lezzet vermesi için mutlak surette maden suyu kullanmaya özen göstermeliyiz. Bundan ötürü çubuk turşusunun özelliklerinden biri de yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de bırakılır. Özetleyecek olursak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su eksilme ihtimali var. 2-3 gün içerisinde sirke desteği sağlayabiliriz. Kapağı sıkıca kapatıp 3 hafta bekletiyoruz. Yaklaşık 3 haftanın ardından hazırladığımız bu çubuk turşumuzu yavaş yavaş lezzetine ulaşacaktır. Turşunuzu çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir