Turşunun İnsan Üzerindeki Etkileri

Faydaları kanıtlanmış yiyecekler arasında olan turşunun  insan üzerindeki etkileri saymakla bitmiyor.

İçinde yararlı bakteriler içerir. Birçok açıdan sağlıklı bir yiyecek olan turşu, besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder. Diğer yandan turşu yapımında kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalar oldukları için kanser yapıcılar olarak da adlandırılan serbest radikalleri yok eden ve dolayısıyla kanseri önleyen özelliklere sahiptirler. Bu kanser önleyici fayda, turşuya da geçmektedir.

Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. İçindeki düşük kalori miktarı ile de zayıflama diyetlerinde kullanılmasının önerildiği bir besindir.

Halk arasında bunama olarak ta bilinen Alzheimer hastalığına bitkisel çözüm amacıyla turşu tüketmeyi doktorlar tavsiye ediyorlar. Turşuda bulunan sarımsakta bulunan bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar, insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde bertaraf ediyor. Buna ek olarak reflü ve kabızlık gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen yiyecekler arasında turşu ön plana çıkıyor.

Fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddesi olup aynı zamanda sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva eder. Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinir.

Turşuda kullanılan sebzeler ve elbette sirke, sindirime iyi gelir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, idrar yolları hastalıklarını tedavi eder, ve bağırsaklarda bakteri oluşumuna mani olur. Buna mide mikrobu denilen ve ülsere neden olan helikobakter  bakterileri de dahildir.

Turşu  yapımında kullanılan gerek üzüm sirkesi gerekse elma sirkesi pektin adı verilen ve kalbe iyi gelen bir tür biyolojik madde içermektedir.

Turşunun aşırı tüketiminin bir takım zararları ve yan etkileri de olabilmektedir.  Turşunun aşırı tüketimi susuzluk hissi oluşturabilir, görmede bozulma ve osteoporoza neden olabilir. Uzmanlar turşu yapımında kaya tuzu kullanılmasını tavsiye ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir