Turşuların Şahı Pezik Turşusu

Pazı Dal Pezik Turşusu, turşu kategorisinde olduğu için isteklere cevap vermek adına az miktarda da olsa Çubuk’ta kurulumu yapılmaktadır.

Sivas’ın Meşhur Dal (pezik) Turşusu o ilin yöresel lezzeti olarak ün salan dal turşusunu kadınlar hazırlar. Pezik turşusu olarak da bilinen dal turşusunun yapımının oldukça zahmetli olduğunu belirten vatandaşlar, turşunun tadıldığında çekilen bütün zahmetlere değdiğinin görüleceğini söylenir.Yapılışı da oldukça zahmetlidir. Dal diğer adı pezik turşusunu her zaman yapmak mümkün değildir. Pancarın yetişip toplandığı zamanlarda yapılır. Sonbahar ayları Sivas için dal turşusu yapma aylarıdır. Bölgeye göre Pezik, dal ve pazı turşusu olarak da bilinir. İçerisinde yaprakları temizlenmiş pancar sapı ve bir miktar kırmızı pul biber ilave edilerek turşusu kurulur. Kış aylarının vazgeçilmezi olan pezik tursusu (Dal) Sivaslar için yeri ayrı ve vazgeçilmezleri arasındadır. Sivaslılar için dünyanın en güzel tatlarından biri arasına giren ve Sivas ve köylerinde hala yapılıyor. Yeşil yeşil ince ince, süper bir tat olarak bilinir.

Bölge insanı turşuların şahı olarak adlandırdığı, pazı saplarından yapılan turşudur. Pazının sapları kapağı açık tencerede kaynatılır. Sonrada bildiğimiz turşu yapma prensibiyle yapılır. Yani salatalık yerine pazı sapı kullanılır. Diğer turşulara göre yapımı zahmetli ancak tadı muhteşem turşu çeşidi. Çok fazla bilinmemesi, hayatında peziği duymamış ve tatmamış olanlar için büyük kayıptır.

Pancar dalları yapraklarından ayrılarak yıkanır. Daha sonra kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar normal su içerisinde soğutularak bidona doldurulur. Daha sonra pul biber ve sarımsak bir leğende karıştırılarak tuz ilave edilir. Son olarak pancar dallarının bulunduğu bidon bu yapılan karışımla doldurulur ve eksik kalan yeri de suyla tamamlanır. Ağzı kapatılan turşu 1-2 hafta içerisinde yenilecek duruma gelir. Turşu hava alırsa veya ağzı açıldıktan sonra üstünde beyaz bir tabaka oluşabilir. Ancak turşunun yenmesinde bir sakınca yoktur. Bozulduğu veya yenmeyeceği anlamına gelmez.

Kullanmadığımız yapraklara gelince. Onları da bir güzel börek yapıp veya piyazını yapıp değerlendirebilirsiniz.

Pezik turşusu tek başına bir sektör oluşturur. Farklı bir lezzete sahip olan pezik turşusunu denemenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir